Saturday, March 26, 2005

answers to FNQ on 21st March

Which rather infamous person was born in 1879 as Iosif Vissarionovich Dzhugashvili in the town of Gori in Georgia ?

ANS. Joseph Stalin

Which Hollywood actor changed his surname to hide the fact that he was a nephew of a great and very famous movie director as he wanted to come up on his own?

ANS. Nicholas Cage ,the nephew of Francis Ford Copola

What company was Narayan Murthy working for prior to setting off on his own and setting up Infosys?

ANS Patni Computer Systems (PCS)

Enola Gay was the name of the bomber that dropped the bomb on Hiroshima, but what was the name of the bomber that dropped it on Nagasaki?

ANS. Bock’s Car

All Technology Prima Donnas have eccentric hobbies, like ostrich wrestling, or dung sculpture, or ________________. Scott Adams: The Joy of Work, Dilbert's Guide to Finding Happiness at the Expense of Your Co-workers (Hint: It's a dig at Bill Gates)

ANS Playing Bridge

6. Three famous filmmakers have to date been conferred the French Legion of
Honour. One of them is of course our very own Satyajit Ray. Of the other
two, one was a Hollywood personality. Who?

ANS. Orson Wells, Akiro Kurosawa

**7. What term coined by American financier and politician Bernard Baruch was a core part of the international political lexicon, during the post WWII era till the early nineties?

ANS. Cold War

8. What "first" does the novel "Riding the Bullet" by Stephen King have to its credit?

ANS. It was the first book to be published through the internet

9. When this company was first set up, it had to petition the Nizam of Hyderabad to use a state symbol as it's brand name and logo. A special "Firman" (royal order) was issued for this purpose. Which brand is this?

ANS Charminar Ciggerates

**10. The first English translation of Einstein's Special and General Theories of Relativity were first translated into English in 1920, published as Principles of Relativity by Albert Einstein and Herman Minkowski. Name the two eminent scientists who were the translators.

ANS. Meghnad Saha and Satyendranath Bose

11. Which forest reserve in North East India has been declared by UNESCO as ‘World Heritage Site in Danger’ ?

ANS> Manas Wildlife sanctuary

**12. Which former Portuguese colony in Africa uses the currency Kwanza named after its chief river ?

ANS. Angola

13. Born in Queenstown, South Africa this cricket commentator, a former captain of his country, has the first names Anthony William ?

ANS. Tony Greig

14.What did Henry Haggard write in 1885, which is said to have been written as a result of a bet that he could not write a novel as exciting as Stevenson’s Treasure Island ?

ANS. King Solomon’s mine

**15. Which former Indian cricketer’s only victim in test cricket is the Pakistani bowler Asim Hafeez ?

ANS. Syed Kirmani

16. To which writer did R. K. Narayan dedicate his novel, “The man eater of Malgudi”?

ANS. Graham Greene

17. What name for a sweet tablet was traditionally the representation of a parallelogram shaped stone laid on a grave ?

ANS> Logenze

18. Which Mitsubishi vehicle is named after a mountain cat inhabiting the Patagonia plateau in southern Argentina ?

ANS. Pajero

19. This band's seventh album was a milestone for them in several ways. The album hit #1 approximately 7 months after the lead singer and his wife were seriously injured in a car accident. Most of the vocals were done from a wheelchair. During an early attempt at the vocals on one of the tracks he fell to the ground and was rushed to the hospital. It was the group's first album actually recorded in a real studio. The album was recorded in 18 days with the lead guitarist/producer putting in 18 - 20 hour sessions. The 18 day recording was necessary because the Rolling Stones had the studio booked. (Hint: That Stones album replaced this album at #1 on the charts.)

ANS Led Zeppelin

20. This rock trio was formed in England in 1977; Gordon Sumner (vocals, bass), Andy Summers (guitar), and Stewart Copeland (drums). Their first guitarist, Henri Padovani, was replaced by Summers in 1977. Copeland had been with Curved Air. This group has been inactive since their appearance at "Amnesty '86." Sumner began recording solo in 1985. Copeland formed the group Animal Logic in 1989. Name the group.

ANS. The Police

**21.Formula 1: In the tragic San Marino Grand Prix of 1994,Ayrton Senna’s
death would have been prevented had the race been cancelled following the
death of a little known Austrian driver during the qualifying rounds. Just give
me the name of the driver ?

ANS. Roland Ratzenberger

No comments:

Post a Comment

Comments are moderated